O nama

Majstor Milić rođen je 23.Septembra 1953 godine u Užicu.

 

Predsednik je udruženja grnčara iz Zlakuse "Zlakuska Grnčarija" koje je osnovano sa ciljem upoznavanja, negovanja i očuvanja tradicije starog grnčarskog zanata karakterističnog za selo Zlakusu. 


Od malena pokazao je veliki talenat i interesovanje za izradu proizvoda od gline. Ovim poslom počeo je da se bavi još kao mladić, a ovaj zanat naučio je od svoga oca koji je takođe bio grnčar. Zanat koji je bio u izumiranju Milić dovodi na veći nivo i celog svog života usavršava svoju tehniku i radi na promovisanju svojih proizvoda koje je skoro doveo do savršenstva kako vizuelnog tako i same postojanosti.


Svoje proizvode izrađuje u samostalnoj zantskoj radnji "Milić" koju je osnovao i koja je dobila ime po svom osnivaču. O svom zalaganju za poboljšanje i promovisanje grnčarskih proizvoda
svedoči i zahvalnica udruženja likovnih umetnika Užica koju dobija 1998 godine za veliki doprinos u razvoju grnčarstva i održavanju i realizaciji međunarodne likovne kolonije keramike "Zlakusa 96", a bio je i domaćin kolonije "Zlakusa 98".


Posebnost ove kolonije se ogleda kroz građenje finih spona između tradicionalnog grnčarstva jedinstvenog po materijalu i metodu rada u ovom delu Evrope i sveta i savremenih tendencija u umetničkoj keramici. Izrada keramike u Zlakusi koja se nalazi na 12-om kilometru od Užica prema Požegi je stari tradicionalni način star više od 300 godina. Specifičnost "tenike Zlakusa" je u tome da se glina meša sa sitno mlevenim mineralom kalcita, zatim se od pripremljene smese rade posude na ručnom točku (kolu) zidanjem-građenjem, a nakon toga se predmeti suše, predgrevaju i peku na otvorenom plamenu vatre od visoko kaloričnog drveta na oko 600-700 stepeni. Materijal - glina i mineral kalcita se kopaju i vade sa lokaliteta u selu Vranjani i Rupeljevo nedaleko od Zlakuse. Tako pripremljene posude spremne su za dalju upotrebu u domaćinstvima za spremanje hrane i zadovoljavaju sve ekološke standarde.


Majstor Milić i dan danas radi i usavršava svoj zanat, a trudi se da  nikada ne nestane i da živi još puno vekova kroz mlade majstore koje je i sam obučavao.


S'poštovanjem


Majstor grnčar

Milić Nikitović